вівторок, 15 квітня 2014 р.

Друге слово Ісуса на хресті. На шляху надії



Друге слово Ісуса на хресті – джерело надії.

Друге слово Ісуса, яке подає нам апостол Лука – це слово потіхи: «Істинно кажу тобі: сьогодні будеш зі мною в раю». Ісус промовляє його до нашого страху перед смертю. Кожній людині властиво боятися смерті. Для когось це страх перед болем, для когось – перед втратою контролю, для когось – залишити дітей, батьків, рідних, друзів, улюблену справу, світ. Страх перед невідомістю смерті. Страх перед крахом, перед карою. У ці наші страхи Христос промовляє своє слово: «Ще сьогодні будеш зі мною в раю». Якщо ми вслухатимемося довго у ці слова, наш страх перед смертю переросте в довіру. 
Перед нами ця сцена: один розбійник звинувачує Ісуса як первосвященики і фарисеї. Інший же визнає, що приймає гідне покарання, проте просить в Бога помилування. На це прохання Ісус відповідає: «Істинно каже тобі: сьогодні будеш зі мною в раю». Тут сьомий раз у Євангелії від Луки згадується слово «сьогодні». Це «сьогодні» обіцяє нам, що зовсім скоро після земної смерті Господь підхопить тебе і заведе у прекрасне місце спочинку, якого ще очі людські не бачили. У смерті відбувається переміна і сповнення Божої обітниці. Це втішлива картина того, що нас очікує після смерті. 

Це друге слово Христа на хресті вказує нам на цілюще джерело надії, яке пробивається в нашій душі, проте так часто заглушується нашими страхами. Це не тільки надія на те, що після смерті ми будемо в раю з Ісусом. Це надія на те, що коли ми тут і тепер, у нашій безвихідній ситуації звернемося до Ісуса, вступаємо в рай. Те, що нам погрожує і жахає нас, перетворюється у райський сад. Як цей добрий розбійник, ми усвідомлюємо, що наша ситуація складна і не слід нас виправдовувати. Проте, ми плекаємо надію розбійника, який у цій безвихідній ситуації звертається до Ісуса і досвідчує сповнення своєї надії в Бозі. Надія ніколи не зрадить. Ми ніколи не повинні здаватися, навіть тоді, коли ми висимо як той розбійник на хресті наших власних внутрішніх конфліктів, прибиті цвяхами власних невдач та помилок. Нам слід лише в повній довірі глянути на Ісуса, який висить на нашій стороні. Тоді сповниться наша надія на перемогу над смертю та переміну наших немочей.

Молитва
Господи, що висиш на моїй стороні. Що висиш на хресті через мене і заради мене. Дякую Тобі за надію! Нехай вона ніколи не минає. Амінь.

с. Юліана






Немає коментарів:

Дописати коментар