неділю, 13 квітня 2014 р.

Сім кроків у Життя

       Сім кроків у Життя 

(роздуми про страждання Христа
на основі книги "Sieben Schritte ins Leben", A. Grün)

                                                        Сім слів Ісуса на хресті

Великдень – перше і найбільше свято всього християнства. Ще задовго до того як християни почали святкувати Різдво, вони святкували Пасху як центр своєї віри і як особисте свято свого життя. Уже в 4 столітті Церква святкувала не тільки triduum sacrum (три дні від страсної п’ятниці до Великодня), але й увесь страсний тиждень. Греки говорять про святий тиждень Пасхи, Великий тиждень. Ранні християни постили увесь цей тиждень для того, щоб належно приготуватися до ночі всіх ночей, Пасхальної ночі. Цього тижня ми святкуємо таємницю нашої віри, бо Христос переміг смерть і подарував нам можливість брати участь у Його воскресінні. 

Те, що трапилося з Ісусом в час Його страждань, мусить показати нам шлях нашого життя. Це і є наше життя, це відповіді на ті труднощі, які сьогодні зустрічаються нам на перехресті життя. Ми мусимо усвідомити, що означає Боже відкуплення особисто для нас і як воно може перемінити наше життя.

Сім – святе число, число повноти і Божого звершення. Сім днів має тиждень, ми знаємо сім святих тайн і сім дарів Святого Духа. Сім – число переміни. Земне сповнюється Божим Духом і перемінюється у Божественне. Тому духовна традиція ще з часів Середньовіччя часто розглядає саме сім «слів», тобто «висловів» Ісуса на хресті. Саме страсний тиждень – найкращий час для того, щоб кожного дня сконцентруватися на одному із цих слів, присвятити цьому слову кожен із цих днів. У цих семи словах дух Ісуса. Чим глибше ми задумаємося над цими сімома словами і дозволимо їм проникнути в наше серце, тим більше дух Ісуса наповнить нас і перемінить. 

Ми може в різний спосіб підходити до цих слів. Перша можливість така: дозволити цих словам проникнути в наші основні страхи. Слово Ісуса хоче реформувати наші страхи, зцілити нас. Друга можливість: ми розуміємо цих сім слів як джерела, з яких ми можемо черпати для того, щоб вони зміцнили нашу віру та зцілили наші рани. І третя можливість: споконвіку ми розуміємо хрест Ісуса як місце, в якому розкривається таємниця нашого визволення. Тому ми можемо впустити ці слова у наші почуття провини та самообвинувачення. Так ми досвідчимо в цих словах всепрощаючу любов Бога і звільнимося від самобичування. Четверта можливість: слова Ісуса на хресті – вираз Його любові, якою Він полюбив нас на хресті до кінця. Чим більше ми впускатимемо їх у своє серце, тим більше воно сповнюватиметься любові, яку Ісус довів нам на хресті. Апостол Іван описує любов Ісуса на хресті як дружню любов: «Ніхто не спроможне любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів життя віддає» (Ів. 15, 13). Ця любов хоче подолати в нас всі суперечності, на які ми страждаємо, щоб ми почувалися любленими з нашими сильними і слабкими сторонами, світлими та темними сторонами. 



Вирушаймо разом з Ісусом в цю подорож до Воскресіння, довжиною у сім днів.







с. Юліна Андрусів


зображення: https://www.google.com.ua/search

Немає коментарів:

Дописати коментар